ГЕРБ е достатъчно демократична, за да чува друго мнение. В обществото има редица страхове, аз смятам, че голяма част са неоснователни, но решихме да дадем възможност за още сериозен дебат относно Истанбулската конвенция. Това заяви в "Здравей, България" Десислава Атанасова от ГЕРБ.
Голяма част от коментаторите на този въпрос не са я чели. Голяма част от хората повтарят едно и също. Не съм получавала есемес от премиера, мога дори да си дам телефона и да ви покажа. Просто обсъдихме всички настроения в обществото и решихме да дадем още малко време за разясняване на конвенцията", каза Атанасова.

"Изненадана съм от настроенията в парламента и от най-големият противник на конвенцията - БСП. Темата обаче не трябва да е политическа. Няма нито думата "трети пол", нито се говори за еднополови бракове. Ние в нашата група също имаме различни мнения, в това няма нищо лошо. По-лошо е лицемерието в политиката. Само преди месец, на заседание в Лисабон, се обсъжда ратифицирането на конвенцията от ПЕС. България там е представена от шестима души, един от които Корнелия Нинова. Имам протокол, на който се вижда, че тя е гласувала "за"", каза Атанасова.

"Конвенцията касае защитата от насилие и защитата на жените. Смятам, че е нормално докато България е председател на Съвета на ЕС, да покаже европейско поведение и да се лиши от страховете. Факт е, че тази конвенция не е приета само и единствено в Русия и Азербайджан. Трябва църквата да говори за насилието над децата и жените. Ролята на политиците е да разяснят конвенцията също тук", каза тя.