Дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП в парламента, се очаква да наберат скорост днес. Каква нова атака готвят вносителите и каква отбрана са планирали управляващите?

„Очакваме откровен разговор за състоянието на страната. Няма съмнение, че корупцията е голям проблем за страната, който води до бедност и престъпност. Заради тези корупционни практики България се лишава от добрата си перспектива. Корупцията е и проблемът, който ни спира към присъединяването към Шенгенското пространство”, заяви в „Здравей, България” депутатът от БСП Жельо Бойчев.


„Аз днес не очаквам особено качествен дебат. Видно е и от мотивите за вота. Те бяха доста тайнствени до онзи ден. За тях се говори от ноември и се търси подкрепа още от преди това. В един момент обаче се оказа, че БСП се оказа сама. Мотивите са комична компилация от социологически изследвания, вестникарски изрезки и разни мисли на разни хора от така наречения елит на БСП”, заяви от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тези дни БСП разпространи копие от доклада на ДАНС за информационната акцизна система на Агенция „Митници”. Според документа, разпространен от опозицията, той е разсекретен и показва, че системата е била технически уязвима.

„Кьорфишек се оказа, че има скандален доклад на ДАНС. Нямаме притеснения по отношение работата на която и да е институция. През 2016 г. е направен доклад с констатации, които Финансовото министерство е отстранило поетапно. Има само една констатация, която е в процес на отстраняване заради технически усложнения. Законът за акцизите стана факт през 2007 г. До 2010-а, докато правителството на ГЕРБ не разработи тази система, тя не функционираше”, заяви Атанасова.  

По думите на Жельо Бойчев обаче не става въпрос за технически проблеми, защото „контрабандата не е технически проблем”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ