В България няма по-добър политик от българския премиер и по-добре европейски приет, възкликна бившата школска директорка Снежана Дукова от ГЕРБ по време на дебатите по промените в Закона за академичния състав. Дукова бе предизвикана от соцдепутата Стоян Мирчев, който обвини ГЕРБ в геноцид над образованието.
 


                                          Снежана Дукова

Мирчев обвини управляващата партия, че унищожава науката още от 2009 г. насам. И припомни, че след като Дянков казвал за учените от БАН "ние ще им спрем парите, те ще изчезнат", а Горанов след него заявявал, че няма смисъл да се финансира фундаменталната, а само приложната наука. Репликата му, че при това положение е нормален геноцида над образованието, който прилагали от ГЕРБ, при положение, че и премиерът им е прочел само "Винету" и няма никакво отношение към науката и образованието.

Тук Дукова скочи на амбразурата за честта на партийния лидер и не скри възмущението си от поведението на младия Мирчев, което било позорно.

"В България няма по-добър политик и по-добър европейски приет политик, отколкото премиерът на България! Засрамете си, колеги! Толкова позорно мислене не е имало в нито един… Жалко, че това го прави колега, който е млад и живее в едно друго време", каза тя.

С намек за баща му, социолога Михаил Мирчев, и дядо му - член на ЦК на БКП Стоян Михайлов, Дукова заключи: "Апропо, трябва да ви кажа, че генът си е ген, той трудно се променя. Това е истината". 

Тази фраза й изпроси протест от БСП, които обърнаха внимание на председателстващия Явор Нотев, че не може да допуска депутати да се облягат на генеалогията и да внушават едва ли не, че "ябълката не пада по-далеч от дървото".

В крайна сметка парламентът прие на първо четене само промените на ГЕРБ и Патриотите, които предвиждат точкова система при развитието на академичния състав. Точките се формират според това доколко главни асистенти, доценти и професори отговарят на определени критерии.

От БСП пък предлагаха промени в закона, предвиждащи вдигане на заплатите на учените от БАН и в Стопанската академия в Свищов. Управляващите ги разкритикуваха, че залагат на популизъм и нямат никаква финансова обосновка. Предложенията на БСП бяха подкрепени само от депутатите на Воля. Парламентът прие промените в академичния състав само на мнозинството.

Източник и снимка: Канал 3