Народните представители приеха окончателни промени в Закона за МВР. Промените с вносител Министерски съвет бяха приети на първо четене на 21 август. Депутатите решиха МВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да обменят технически данни за регистрираните превозни средства и за периодичните им технически прегледи.
В случаите, когато при периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителната агенция ще уведомява МВР за временно отнемане на регистрацията на неизправното превозно средство, съобщава "Фокус".

МВР ще отнема временно регистрацията и ще уведомява собственика на превозното средство. След отстраняване на опасната техническа неизправност МВР ще разрешава ползването на превозното средство.

В такива случаи няма да се осъществява нова процедура за неговата регистрация. С промени в Закона за Национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, центровете на системата ще обработват и спешни повиквания от превозни средства.

На 16 ноември парламентът въведе глоба от 500 до 1000 лв. за нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за националната сигурност. За маловажни нарушения органите на МВР ще налагат глоба от 50 лв.

Служителите на МВР вече ще могат да оказват съдействие при наблюдение на държавната граница и да задържат нарушителите на граничния режим.

Те ще могат да осъществяват охрана или пропускателен режим в района на охраняван от МВР обект. Оградата по границата беше включена в списъка на обектите и дейностите, които МВР охранява с полицейски органи, включително и със сигнално-охранителна техника. С окончателните промени парламентът допусна функционирането на пожарни екипи от двама души в населените места до 5000 души.