Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2018 г. с приходи от 23,515 млрд. лева и разходи от 11,923 млрд. лева. Рамката беше приета със 120 гласа „за“, 86 „против“ и 1 „въздържал се“, съобщава "Фокус".
Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. Предоставените трансфери за общините са 3,264 млрд. лева. В рамката на бюджета са предвидени разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в размер на 70 млн. лева.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%. Крайното потребление ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

Депутатите удължиха работното си време до 23.00 часа за гласуването на бюджета. В пленарна зала присъстват вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев, енергийният министър Теменужка Петкова, социалният министър Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, регионалният министър Николай Нанков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ