„Както се видя от визитата на президента в Русия е, че от руска страна очакват премиерът да отиде, за да се вземат решения. 

Има два проблема, които ще бъдат предмет на разговори при посещението на премиера Борисов в Русия – бъдещето на проекта и оборудването за АЕЦ „Белене”, което е собственост на Русия. Вторият, разбира са доставките на газ”. Това обяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в предаването  "Денят на живо" по Канал 3 по повод предстоящата визита на министър-председателя в Русия, която бе обявено, че ще се осъществи на 30 май и изминалото посещение там на президента Румен Радев. 

„Безспорно трябва да идва газ от Русия, независимо от къде идва – дали директно до България или по друг начин. 

Миналата седмица беше подписан меморандум за интерконекторната връзка със Сърбия. 

Основен приоритет на всички правителства на ГЕРБ е изграждането на интерконекторните връзки и със Сърбия, и с Румъния и т.н. За да се диверсифицират доставките на газ към България”, допълни Гаджев. 

„Искам да опонирам срещу омаловажаването на посещението на президента в Русия. Защото такава липсваше и беше невъзможна в последните 5 години. 

Има политически сигнал, който е изключително важен – възстановяване на доверието. Очерта се и насоката на бъдещите взаимодействия между България и Русия – икономика, енергетика”, коментира от своя страна народният представител от БСП Петър Витанов. 

„Аз просто цитирах Медведев и Путин, които казаха, че очакват Борисов. Те казаха, че няма икономически параметри”, отговори Гаджев и изрази мнение, че каквито бъдещи сделки с Русия трябва да стават по европейски правила. 

„Ние винаги сме били на мнение, че всички сделки трябва да стават по европейските правила. Срещата на Борисов в Русия са синхронизирани и с европейските лидери”, поясни депутатът от ГЕРБ. 

„Резултат от срещата имаше. Не е работа на държавния глава да договаря конкретни икономически проекти. Там само се дава насоката. 

Освен това българският президент защити позицията на българския военно-промишлен комплекс”, допълни Витанов.

„Трябва да има по-голяма синхронизация на различните институции, а не да неглижираме ролята на президента. Защото по важните теми мисля, че трябва да има единно мнение”, каза още социалистът.

„Партньорството с Русия е от стратегическо значение. Икономическите и политически теми не са единствени, тъй като ние сме духовно свързани с Русия. Мисля, че при визитата на премиера трябва да бъдат продължени положените усилия”, добави Витанов и изрази мнение, че реализация на АЕЦ „Белене” едва ли може да бъде осъществена без руската страна.

Относно идеята за директна тръба за газ от Русия към България Гаджев коментира:

„Каквато и газ да влиза към България, тя трябва да се съобрази с европейското законодателство. Въпросът е дали руската страна е променила мнението си и е решила да се съобрази с третия енергиен пакет. За да можем да имаме диверсификация”.