Изборът на водач на листата не е предпоставка за разединение на БСП, във всяко състезание има един победител. Това каза заместник-председателят на БСП – София и на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов, предава "Фокус".

„В случая победителят се казва Елена Йончева, която победи Сергей Станишев с 95 на 75 гласа. Това доказва, че БСП остава единствената демократична партия в България, защото резултатите показват, че имаше различни позиции, сериозен дебат в продължение на 4 часа и в крайна сметка Елена Йончева спечели“, обясни той.

Според Христо Проданов твърденията за департизация са неоснователни. „Всички кандидати на левицата за Европейските избори работят и отиват в ЕП, за да изпълняват програмата на БСП“, обясни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Левицата винаги е имала граждански квоти, както и места за коалиционните партньори, уточни той. „Едно от решенията на заседанието на Националния съвет вчера беше, че в цялата листа на партията ще има до 6 места за граждански квоти и коалиционни партньори. Останалите около 13 кандидатури ще бъдат изцяло партийни“, посочи Проданов.

По думите му не може да се говори за департизация, защото основната част от листата за евроизборите ще бъде от представители на БСП. След като е ясно името на водача на листата, левицата гледа към победа на предстоящите евроизбори на 26 май, заяви Христо Проданов.

"След около 2-3 седмици на друго заседание ще бъдат подредени останалата част и коалиционните партньори," обясни той.