Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", като условието е да няма държавна гаранция за проекта. Това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия и бивш ресорен министър Делян Добрев, цитиран от БНР.

Условието, по думите на Делян Добрев, ако ще се строи АЕЦ "Белене", е това да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции. За да бъде избран такъв инвеститор обаче, трябва да се започне от процедурата.

"Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се стартира процедура, някаква, за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура, Министерският съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори.

Арбитражното дело приключи преди две години. Две години ние сме собственици на оборудването и затова трябва да преминем към опит за решаване на казуса с това съществуващо оборудване", коментира Добрев.

Той говори и по темата за дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-изток", като заяви, че очаква до края на годината те да бъдат прекратени.  

"Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други, Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината", допълни депутатът от ГЕРБ.

Относно сделката за закупуването на ЧЕЗ той коментира:

"За да може енергийният регулатор да се произнесе по сделката за ЧЕЗ в България, са необходими нови законови промени до месец-два. Трябва също да се определят критериите, по които да се одобряват или не подобни сделки. Ако не се направят критериите до месец-два, то тогава вероятно ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази сделка и ще важат само за някакви други сделки. Могат да бъдат критерии, подобни на критериите в стратегията за приватизация на самите ЕРП-та". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!