Всеки трябва да понесе своята отговорност. При ескалация на напрежението хората, които не могат да овладяват емоциите си, изричат думи, които после могат да бъдат възприети или интерпретирани по различни начини. Политиците трябва да са особено точни в своя изказ. Това стана ясно от думите на председателя на здравната комисия в 44-ия парламент Даниела Дариткова пред БНР.

Тя призова да се намери разумен изход от ситуацията.

Повод за думите на Дариткова е изказването на вицепремиера Валери Симеонов от миналия вторник, 16 октомври, след заседание на Съвета за тристранно сътрудничество по повод промените в Закона за хората с увреждания.
 
Думите на Валери Симеонов били: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

Припомняме, на 19 октомври, докато в зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета "Борисов-3" от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.

По-късно премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на своя вицепремиер.

Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

Преди броени минути вицепремиерът даде изявление за оставката си, в което каза, че ще се изясни дали ще подава такава по-късно днес. Той обяви, че правителството може да продължи и без него и определи реакцията на Волен Сидеров като "нормална". 

Красимир Каракачанов също даде изявление преди предстоящото съвещание на коалицията. Той каза, че повече няма да се прави на "синя каска" и това трябва да приключи.

Очаква се в 14:30 днес да има Коалиционен съвет. Вчера от "Атака" заявиха, че свалят доверието си от вицепремиера Валери Симеонов.

"Премиерът изказа нашите съжаления и извинения за ситуацията. Ние сме в бюджетна процедура и е важно, ако наистина гледаме глобално на нещата, да решим проблемите, които протестиращите майки поставят пред нас месеци наред. В тази ситуация трябва да се вземе решение от политическите сили, които са излъчили вицепремиера", заяви Дариткова.

По думите й от ГЕРБ винаги са готови да носят отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила, каза Дариткова и веднага поясни, че оставката е личен акт.

Като председател на Здравната комисия д-р Дариткова коментира проектобюджета на Здравната каса, че е необходимо да станат законодателните промени, заложени в преходните и заключителни разпоредби. Да подчертаем, че имаме 454 535 000 лева повече за здравноосигурителни плащания, заяви Дариткова.

Според нея целта на структурните промени е да се избегне забавянето на документооборота. Припомняме, заедно с проектозакона за бюджета на Здравната каса бе предложено Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат към Здравната каса, както и да се създаде нова мегаагенция за медицински одит.

Средствата за лечение на пациенти са осигурени от трансфер от Министерството на здравеопазването, но ще се администрират от НЗОК, каза Дариткова.

"За първи път в този законопроект се възлага срок на съсловните организации - Българският лекарски съюз (БЛС), Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - да утвърдят най-после правилата за добра медицинска практика - нещо, което има пряко отношение към качеството на дейността. Това са важни елементи. Ние дълго време отлагаме едни други промени", каза Дариткова.

Относно утрешното гласуване на третия вот на недоверие към третия кабинет "Борисов" - за здравеопазването, Дариткова се надява на конструктивни предложения, а не наполитически критики.