„ГЕРБ няма нужда от „патерица” за явяване на изборите. Последните проучвания сочат, че имаме значителна преднина пред нашия основен опонент”. Така д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ отговори на коментарите за общото явяване на евровота със СДС.

„На нас ни трябва партньор, който да бъде не само наша коалиция, но и коректив и това виждаме в СДС – това е първата партия членка на ЕНП”, коментира Дариткова. „Ние повече от 10 години побеждаваме БСП”, заяви още Дариткова.

Тя коментира и протеста на медицинските сестри. „Част от исканията им са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Министърът предложи реалистично решение – да се направи стандарт за това според професионалната отговорност какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен”, заяви Дариткова.

„На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Брутните заплати в някои лечебни заведения достигат добри стойности. В голяма част от лечебните заведения от началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри. В други това предстои. Ангажиментът на министерството е да осигури повече средства за сектора, този ангажимент е изпълнен – с 30 милиона повече. Надявам се да се разсъждава реалистично”, заяви още Дариткова.