На следващото заседание на Комисията за ЧЕЗ ще поканим представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите. Това каза председателят на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев пред журналисти след първото заседание на комисията.

Бойчев уточни, че следващото заседание ще се проведе във вторник - 27 март, от 14.00 часа в зала „Запад“ на парламента. „Предвид информацията, която бе предоставена от министър-председателя в секретното деловодство, където ставаше ясно кои са институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на тази сделка, ще поканим българските служби за сигурност да дадат отговор“, каза председателят на Комисията.

Попитан дали ще бъдат повикани чешките служби са сигурност, Бойчев заяви, че е нормално нашите служби да кореспондират с партньорските и ще поискат такава информация. По отношение на Министерство на финансите, той коментира, че членовете на Комисията трябва да знаят преди да вземат своето решение на какъв етап е арбитражното дело.

„Следващата седмица ще се занимаваме и с това“, посочи Бойчев. Във връзка с цялостната работа на Комисията, Бойчев заяви: „Очакваме да получим отговори на редица въпроси, касаещи евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ в България, какво е финансирането, какъв е произходът на средствата. Каква е работата на българските институции и на регулаторите в целия процес.

Виждаме, че се получават редица разминавания в тяхната работа и в крайна сметка въпросът е как ще бъде гарантирана сигурността на електроснабдяването на българските граждани“, каза Бойчев. Той поясни, че членовете на комисията имат амбицията да работят максимално бързо.

„Предвид големия обем и обхват на работа на комисията това може да наложи да направим предложения да удължим този срок“, каза Бойчев. На въпрос дали ще извикат премиера Бойко Борисов на заседание на Комисията, председателят ѝ заяви, че със сигурност трябва да бъде направено искане към министър-председателя да даде отговор как и по какъв начин се е взело решението страната ни да участва в тази сделка. По думите му сигурно ще се наложи да се покани и собственика на дружеството, което иска да купи бизнеса на ЧЕЗ в България - Гинка Върбакова.