ГЕРБ намира за популизъм и за противоконституционни идеите на БСП за промени в здравеопазването, представени от соцлидерката Корнелия Нинова по-рано днес. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова пък направо разби предложенията на социалистите, като ги уличи, че сега те искат мораториум върху разкриването на нови болници, а по време на гласуването на бюджета в пленарната зала не са подкрепили решението за една година да не се сключват договори с нови болници и НЗОК.
Дариткова разобличи Корнелия Нинова и за друго от предложенията й - за пререгистрацията на болниците, които в момента са търговски дружества, по закона за лечебните заведения.

"Важно е да видим елементите на тези предложения, защото аз винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни г-жа Нинова смело излъга, че в закона за бюджета на касата и държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебни заведения като търговски дружества - нямаше такова предложение, то може да бъде проверено, защото то е регламентирано в закона за лечебните заведения", отсече Даниела Дариткова, цитирана от Канал 3. 

"Нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни. Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове, че имат проблеми, но това не се изчерпва с търговския характер на функционирането им", добави депутатката от ГЕРБ.