Ако законът за концесиите беше в сила, случаи като мина „Оброчище” нямаше да ги има. Нямаше да има такива казуси по ред причини. Това заяви в ефира на БНТ Данаил Кирилов, председател на комисията по правни въпроси, от ГЕРБ, говорейки относно новия закон за концесиите, който се разглежда в парламента.
Той уточни, че въз основа на новия закон би имало състезание при избора на концесионер, което нямаше да доведе до такъв резултат. „Там концесионерът не е бил избиран чрез състезателен метод. Параметрите нямаше да са такива. Договорът нямаше да е такъв – щеше а има система от клаузи, която да гарантира интересите на всичките страни, договорът можеше да се прекрати във всеки един момент. Държавата във всеки един момент ще можеше да се намеси. Действителният собственик щеше да е ясен, а не като собственик да се сменят редица офшорки. Щеше да се доказва точния добив”, обясни депутатът от ГЕРБ.
 
Кирилов каза още, че с влизането си в сила новия закон ще осветли един правно-технически монтаж, който в действителност реализира опит да се направи концесията вечна. „С приемането на закона ще излязат много такива случаи на вечни концесионери, придобили цялата инфраструктура на находищата. Това няма да може да се случва въз основа на новия закон”, добави той.
 
По думите му, така са се давали концесиите до 2006 година. За съжаление новите правила ще важат за новите договори. В заварените случаи ще се прилага стриктно закона, който е действал при отдаването на концесията. „Моето убеждение е, че голямата атака срещу новия закон за концесиите идва точно от притежателите на големите концесии, защото те няма да могат да удължават съществуващите договори. Със закона ще има един по-висок стандарт при концесионните договори”, направи извод депутатът от ГЕРБ.