Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, а се констатира дали е дадена доброволно. С оставянето на Делян Добрев в парламента са  нарушени конституцията и законите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пленума на партията. 
"Нека КС се произнесе, ние питаме има ли теоретична опасност оставането на Делян Добрев в парламента в нарушение на конституцията да доведе до тежки последици, защото той гласува законите на страната, ако КС се произнесе, че мястото му не е там, какви са последиците, каза още тя, цитирана от БНТ.

Нинова очерта три основни важни теми в момента - корупцията, председателството, Бюджет 2018.
Тя отбеляза, че страната ни е първа по корупция в Европа и огромното мнозинство от българите смятат, че корупцията е проблем номер едно. Според Нинова всички антикорупционни усилия не са довели до резултата, който се очаква. Тя отбеляза, че дискусията върви на фона на много скандали. Според БСП причините са че, политическата класа през тези години не иска да се бори с корупцията, защото е част от корупцията.

Нинова акцентира и върху Бюджет 2018 и обясни, че бюджетът не е счетоводство, а политика.
Предлагаме алтернативен бюджет да бъде обсъден на конгреса и внесен от ПГ между първо и второ четене на закона, уточни тя.

Третата важна тема според нея е подготовката за председателството. По думите ѝ подготовката е започнала със скандалите за кражба на плочки пред НДК и ще завърши с дискусия за цените на хотелите, в които ще отседнат гостите, за цените на подаръците.

Тези събития според нас са достатъчно сериозни, за да бъде свикан конгресът на партията и да ги обсъдим. Тя отговори на въпроса защо сега - защото следващия месец ще се приема бюджетът и ще се води дискусията по антикорупционното законодателство, а от 1 януари започва председателството ни.