Социалистите ще внесат свое проекторешение по референдума на Слави, като ще доразвият виждането си за мажоритарна система в посока на смесената. За целта те вероятно ще пишат и свой законопроект с изборни промени в тази посока.
В документа ще се призове парламентът да тръгне към изборни промени в посока на смесена система. Ще бъде посочено, че е налице и се зачита желанието за промяна в избирателната система с акцент върху мажоритарността, но в рамките на смесена система, съобщава Канал 3.

В декларацията социалистите ще призоват гражданите да разглеждат изборните промени като част от промяната на системата без да се допуска дезинтегриране на страната, пише в проекта на декларация.

Това стана ясно след днешната сбирка на парламентарната група. Тя бе продължение на първото заседание на групата по темата, проведено още във вторник. Тогава ясна позиция не бе изразена и заради известно разделение в становищата, депутатите отложиха решението си за днес и то е, че няма да подкрепят това на ГЕРБ.

Проекторешението на ГЕРБ пък гласи, че подкрепят народните представители да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура и че законопроектите трябва да са минали през правната комисия до 15 декември.

Проектът не е внесен в деловодството на НС все още, защото се очаква ръководството да го представи на утрешния пленум на партията в хотел "Принцес-Рамада", както обеща и Нинова още във вторник. На форума трябва да се реши и дали ще внасят свой законопроект.
Червените твърдо няма да подкрепят проекта на бившата си съпартийка Мая Манолова, който всъщност представя инициативата на Слави Трифонов.