Скандал с "Грипен"-ите няма. Това заяви членът на ръководството на БСП Атанас Зафиров на пресконференция в централата на партията. Според социалистите има сценарий, който цели поредното омаскаряване на президента в момент, когато отсъства от страната.
По думите на Зафиров управляващите целят да отклонят вниманието от това, че не са изпълнили нищо от обещанията в сектора "Сигурност". По-рано днес депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров показа документи в национален ефир и заяви, че настоящият президент Румен Радев през юни 2014 г. е подготвил за тогавашния премиер Пламен Орешарски опорни точки, които са били използвани по време на среща с представители на компанията, която произвежда изтребителите "Грипен".

В тези опорни точки не виждам никакъв лобизъм, тук ген. Радев говори като експерт, коментира Атанас Зафиров. Той посочи, че това е справка за изтребителите и на страница и половина са изброени качествата на "Грипен".

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада на Министерския съвет за състоянието на националната сигурност, защото приоритетите им са други. За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха, коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Той призова вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да оттеглят подписите си от доклада, защото по време на предизборната кампания са изразявали съвсем други позиции, а групата на "Обединени патриоти" да не подкрепя документа в пленарната зала. В отговор на въпрос за указа за назначаване на председател на Върховния административен съд Кирил Добрев коментира, че президентът Румен Радев иска новият Висш съдебен съвет да препотвърди избора на стария, в което няма нищо лошо.

Социалистите коментираха и въпроса с "Емко". Те призоваха бързо да бъде решен проблемът и обявиха намеренията си да повикат министъра на икономиката Емил Караниколов в ресорната комисия на парламента. От БСП отбелязаха, че в заводите на "Емко" работят хиляда души и закриването на производството ще доведе до ликвидиране на едно градче като Трявна и до загуба на пазари. Винаги когато ГЕРБ управлява, има проблеми във военнопромишления комплекс, обобщи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев.