Вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници, докато проблемът не се реши трайно. Това каза на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Задължителна е смяната на модела в здравеопазването, което няма как да стане без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила да ги отменя и да започва отначало, това не е продуктивно“, каза още Нинова, цитирана от "Фокус".

„Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие“, посочи лидерът на БСП. „Предлагаме две групи действия - едните краткотрайни и сега, другите с дългосрочен ефект“, обясни Корнелия Нинова. 

"Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения“, съобщи още Нинова. 

„Предлагаме ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор“, обясни тя. „Да поставим началото на решенията на проблемите в здравеопазването чрез обективен, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, с истински национален разговор за предложения за нов модел на здравеопазване“, заяви Корнелия Нинова.

„Това няма да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации. Това ще бъде българският модел, който служи на една цел- всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване“, посочи лидерът на БСП.