Има издадени пет акта номер 10, които са за временно спиране на строителните работи. Сумарно в 3 от тези акта номер 10 срока, за който е спряно изпълнението на поръчката е точно 33 дни. Странно е съвпадението, нали?

Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, като изтъкват други суми, които съвпадат със сумата от изнесения от нас случай. Ние говорим за различни неща и това се потвърждава не само от записа, но и от документите, които анализирахме". Това каза пред Нова ТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев по повод изнесените от депутатите от левицата данни, че Банов е ощетил държавата със 700 000 лв., съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. "В записите, изнесени от Елена Йончева, става дума за спестени пари на фирма, с които е била ощетена държавата, а не за тези 753 796 лв., за които е заведено дело и които са по доклад на АДФИ", посочи Данчев.

Той каза, че има издадени пет акта №10, които са за временно спиране на строителните работи за обекта, но то не се брои за закъснение. "Сумарно в три от тези 10 акта, срокът с който е била спряна поръчката е 33 дни. Освен неустойката, съгласно договора за изпълнение, при незавършване на работата по поръчката в срок, следва да се усвои и гаранцията по изпълнение, която е в размер на 314 081 лв.

Това не е направено. Ако бяха потърсени всички неустойки към изпълнителя, искът щеше да е веднъж за 753 000 лв., втори път за 690 000 лв. и трети път за 314 000 лв. Или общо за 1 758 857 лв., по мои изчисления", категоричен бе народният представител. По думите му е имало 5 акта №10, като три от тях са фалшиви.

Димитър Данчев попита - ако е вярно твърдението на министъра на културата, че е бил изнудван четири години със записи, защо не е подал сигнал затова? Той добави, че от записите става ясно, че тогава Банов се е опитвал да защитава интересите на фирмата, а не на държавата. "Как да го тълкуваме това, освен като корупция?", попита още депутатът.