В момента дългът ни е под 20%. Ръстът на приходите е 10 млрд. лв. Имаме 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг. Това заяви в "Шоуто на Слави" министър-председателят Бойко Борисов в отговор на зрителски въпрос в криза ли е държавата.

Премиерът изненадващо извади лист от джоба си и започна да чете цифрите. „Разликата от мандата на БСП за 4 години досега са 10 млрд. повече приходи в хазната, 30% ръст на БВП. Това са официалните цифри, има ги и на сайта на Министерство на финансите.



Имаме близо 11 млрд. лв. фискален резерв, плюс за последните 2 години платени 1,3 млрд. за руските реактори, 1,2 млрд. за американските централи. 3,7 млрд. за КТБ и пак имаме 11 млрд. лв. Когато дойдохме, дългът беше 27%, сега е 20%. До края на мандата дългът ще е 17%. Върнахме заем за 2,4 млрд. Това са цифрите”, заяви премиерът.

Борисов коментира и фалита на КТБ. "Орешарски не е изкупителната жертва. Отговорност на всичко, което се е случило с КТБ, носят БСП. При нашето управление и КТБ, и всички останали банки бяха стабилни. Затова искаме толкова много да влезем в еврозоната. За да не фалираме КТБ, започнахме да намаляваме средствата в нея”, обясни премиерът.

По повод свободата на словото в България, Борисов се възмути, че точно в това предаване са го правили на маймуна. "Какво ли не сте ме правили в това студио? Когато бяха други премиери, ви завираха по дупките. На коя медия... Аз само заради една ехидна усмивка, накарах Антон Тодоров да си подаде оставката. Има медии, в които всеки ден съм на карикатура, други пък пишат откровени лъжи. И продължават. Това е демокрацията! По време на царя имах много повече власт като главен секретар", подчерта той.

Попитан за мнение във връзка със сделката за ЧЕЗ, Борисов заяви, че не е чувал, че сделката ще бъде възобновена. "В момента ЧЕЗ си е ЧЕЗ и търси купувач, на който да си продаде дяла. Аз не искам да се меся в частни сделки. Българските институции, без моя намеса, спряха тази сделка. Това са фактите!", отсече министър-председателят. 

След като разбра, че времето за отговори е свършило, а са останали още много незададени въпроси, Борисов предложи да го поканят пак в шоуто.

„Смея да твърдя, че няма въпрос, който да е неудобен за мен. Искам още да говоря. В момента има крещяща нужда от нормален разговор на политиците”.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ