Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан. Двамата разговаряха в рамките на Седмия глобален бакински форум.

„Нашите икономически отношения с Молдова показват положителна тенденция. И в този смисъл, наистина има добър потенциал за по-нататъшно развитие на икономическите връзки. Това са заслугите на предприемачите, фирмите, както и на министерствата на икономиката на двете страни“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. „Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в  хранително-вкусовата промишленост“, каза още премиерът Борисов.

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон обсъдиха и възможността съвместни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията. „Нужно е прагматично отношение на всякакво ниво у нас към тази страна, която се променя пред очите ни“, посочи още българският премиер.

Борисов и Додон подчертаха и важността на сътрудничеството между България и Молдова в сферата на туризма. Забележителен е молдовският туристически интерес към България. През 2015 г. той нараснал с около 29,3% спрямо 2014 г. През 2016 г. увеличението е с нови 10%, спрямо 2015 г. През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи. Днес Република Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България.

Българският премиер заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави. „Това допълнително  отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.