Петата среща на върха на Източното партньорство ще се проведе днес в Брюксел. Очаква се в нея да участва и премиерът Бойко Борисов. Лидерите на Европейския съюз ще обсъждат с колегите си от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна как да се засили сътрудничеството в четири приоритетни области.

Държавните и правителствени ръководители ще разговарят за бъдещето на тяхното сътрудничество, като ще направят анализ как да го засилят в приоритетните области, договорени в Рига преди две години - по-силна икономика, управление, по-голяма свързаност и по-силно общество. Те ще направят равносметка на резултатите, постигнати след последната среща на върха в Рига преди 2 години, като ще се съсредоточат върху конкретните предимства, които са получили гражданите на шестте страни от Източното партньорство.

Лидерите ще разговарят за икономическото развитие и подобряването на търговските отношения, укрепването на институциите и доброто им управление, подобряването на взаимосвързаността в транспортния и енергийния сектор, както и засилването на мобилността и контактите между хората. Партньорството с 6-те страни беше създадено с цел подпомагане на усилията за политически, социални и икономически реформи в тези държави.