"Нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани". Това каза премиерът Бойко Борисов по повод на терористичния акт на концерт в Манчестър. Той направи коментара преди церемонията по връчването на годишната награда на телевизия "Европа" за проевропейска политика.
Министър-председателят посочи, че дипломацията в света има голям дълг. По думите му само констатираме терористичните актове, но те нито ще спрат, нито ще намалеят.

"Помолих моите колеги да бъдат по-умерени в изказванията си за рисковете, аз ги разбирам и това да плашим хората и народа не е най-доброто. Но нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани, и много внимателно слушат и реагират на всички изказвания или действия спрямо тях", посочи Борисов.

Според него световната общност и световната дипломация отдавна е трябвало да спрат войните в Сирия, в Либия, в Ирак, в Афганистан, защото там също гинат деца, също гинат хиляди хора. Стотици хиляди са жертвите, коментира Борисов.

Много пестеливи трябва да бъдем в думите си и много активни в дипломацията и в делата си, заяви премиерът.

„България ще се постарае, не само като домакин, да направи прилично председателство на ЕС. Важно е от тук да се опитаме да направим нещо добро за Балканите, да видят и те нещо добро, защото Балканите са барутния погреб на Европа.  Ще се опитаме да направи нещо за Черноморската зона, да обединим хората от Черноморския регион.
 
Ще положим много усилия, ще направим добри екипи, мога да ви уверя, че правителството, заедно с нашите колеги от Обединени патриоти, да направим така, че не само да проведем председателството, а да има позитив и за Европа”, каза още той.