„С президента на Република Косово Хашим Тачи обсъдихме европейския път на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. И двамата сме единодушни, че проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развитието на държавите ни”.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с Хашим Тачи в Прищина, където днес е на визита.

Той за пореден път призова лидерите на полуострова да не проявяват егоизъм, за да могат да запазят мира и да поемат по пътя към Европейския съюз.

„Предполагам всички вие виждате напредъка на Косово. И в Сърбия, и в Хърватия винаги казвам – „нашите приятели”. Много се надявам да продължи диалога между Сърбия и Косово. И да може ЕС да приеме държави без проблеми, с политически елит, който може да води народите си към бъдеще без войни.

Защото няма друга алтернатива на мира – вие видяхте каква е алтернативата всъщност – война, която върна дори България с години назад. Затова с Вучич трябва да се разберете (обърна се към Тачи). Така както ние с Македония, така и вие с приятелите от Сърбия сте длъжни да решите проблемите си. За да може и ЕС да погледне по друг начин.

Забравете егоизма. Егоизмът на една държава може да предизвика катаклизъм”, обяви Борисов.

Той е категоричен, че всички страни от Балканите трябва да влязат в ЕС.

„Никога не съм харесвал разграничението на Балкани и Западни Балкани. Ние сме едно цяло. Затова егоизмът е фатален. И затова убеждаваме ЕС, че не могат да остават черни дупки. От една страна България, Гърция и Румъния, а от другата Хърватия и Словения. Всичките са в ЕС, а по средата между тях са страни, които не са. Затова трябва да се приемат целите Балкани. Разбира се има критерии, които да се изпълняват. Не Евросъюза ще се промени към Балканите – Балканите трябва да се променят”, коментира премиерът.

„Турция има своето влияние на Балканите. По същия начин по линията на Православието Русия също има влияние на Балканите. Затова призоваваме да се търси единомислие и единодушие с Турция и Русия”, допълни министър-председателят.

Хашим Тачи от своя страна връчи на Бойко Борисов орден за 10 г. от независимостта на Косово.

"Той е за заслугите на българския народ, за вашето приятелство и нашето общо бъдеще като два приятелски народа и за вашата лична ангажираност за подкрепа на Косово за предстоящата среща на 16-17 май", обяви Тачи.