Премиерът Бойко Борисов приветства полския премиер Беата Шидло, с която даде съвместно изявление в Министерския съвет. Именно България ще бъде страната, която ще председателства ЕС и Полша има големи надежди за това председателство. Полша и България са страни, които смятат, че единността е много важна за ЕС.
Имаме много общи теми - инфраструктура, социална политика и, разбира се, сигурността, заяви Шидло. Благодарение на политиката, която провежда България, тя показва, че чрез ангажираност може да се води ефективно. България трябва да влезе в Шенген, заяви тя. Искаме да има единство и солидарност, посочи тя. Тя заяви, че България е най-добрата външна граница на ЕС.

От своя страната премиерът Борисов й благодари за признанието. С много такт и разговори, и компромиси с ЕС трябва да дадем перспектива на Балканите. В противен случай всички ще се изнесат  в посока, където са по-високи заплатите и неравенството ще стане много голямо, заяви Борисов. Що се касае до темата за добросъседството разговаряхме дълго, както и за срещата ни с президента Макрон във Варна. Беата ми благодари, че тогава защитихме Полша. Категорични сме, че трябва да положим усилия там, където сме се забавили и имаме по-лоши показатели, заяви Борисов.

Трябва да уверим всички колеги, че полагаме услия да ги достигнем, посочи българският премиер. С общи усилия трябва да работим, така че от Албания до Черно море да се чувстваме равноправни в целия ЕС, посочи Борисов. Посланието на нашата част на Европа е единство и солидарност, заяви полският премиер на въпрос относно думите на разделение на френския президент Макрон, който по време на визитата си в България заяви, че Полша се самоизолира. Ние няма да позволим да бъдем разделени. Ние искаме единство, заяви Беата Шидло.