С парите, които събрахме в повече в бюджета, ще можем да си позволим машини за военните сили. Това каза пред журналисти в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов, който участва в 73-тата сесия на ООН в САЩ, съобщава „Фокус“.

„Не съм чувал американски президент толкова остро да говори за Германия или примерно да хвали Полша. В същото време не бяха споменати имената на никои други европейски държави. Виждаме и полюсите например само свързани с цената на газа и петрола. Не случайно търговската война между Китай, Русия, Европейски съюз, САЩ навлиза в невиждани досега не само размери, но и политики. Президентът Тръмп казва: „Стига, нашата икономика беше отворена, на всички помагахме, но вие не ни уважавате, тогава намаляваме ставката за мироопазване“, каза Борисов и посочи, че президентът на САЩ си е прав за себе си. „Това, което за нас е изненада – досега сме свикнали като първа сила в света, като световен полицай САЩ винаги са давали повече във всички сфери и в НАТО“, каза премиерът и обясни, че 80% от парите, които пристигат в НАТО, са от САЩ.

„Благодарих на Столтенберг – близо 30 минути си говорихме с него, че смениха методиката специално заради нас. И се оказа, че ние сме давали доста повече пари за отбрана, отколкото официалната статистика – те ни признават военната пенсия, парите, които се дават за военни съдии, за военни прокурори и т.н. Надявам се щом излязат резултатите от комисиите веднага да влезем и в преговори за превъоръжаване на военновъздушните сили най-сетне. И да спрем с тези транспортни самолети, хеликоптери и все едно сме бакалия да си разкарваме товари. А да си купим нови изтребители, за да можем да защитаваме въздушното си пространство. Същото е и за сухопътните машини - надявам се с големи компании да произвеждаме и много от техните компоненти у нас“, каза Борисов и посочи, че по тези теми парите са осигурени. „И с парите, които събрахме в повече в бюджета, да можем да си позволим и тези покупки за военните сили“, коментира Борисов.

„Искам да благодаря днес на министрите, на главния прокурор и на депутатите за това, което бързо и спешно променят в закона. Не знам защо е пропуснато така навремето – производство на контрабандна стока да си бъде престъпление“, коментира Борисов.

На въпрос дали подкрепя идеята търговците да имат лимит на печалбите, който слагат, Борисов отговори, че по тази тема се присъединява към мнението на Доналд Тръмп. „Той казва, че социалистическото управление е най-лошото управление. Разбирам всички колеги, че предстоят избори за евродепутати и се надпреварват да дават коя от коя по-екзотични идеи. Обадих се на министърът на финансите Владислав Горанов да се срещне в вицепремиера Красимир Каракачанов и да обсъдят идеята“, каза още Борисов и обясни, че тази идея досега не е била обсъждана с него.

По темата за избор на нов главен секретар на МВР Борисов обясни, че предстои да разговаря за това с президента Румен Радев и едва тогава ще се оповести име