Балканите могат да дадат пример в Европа, че сме способни сами да решаваме конфликтите си. Това каза премиерът Бойко Борисов след Срещата на върха на ПСЮИЕ в Словения, предаде „Фокус“. 

„Това е един много добър формат, защото включва и Турция. Отчетохме срещата във Варна между ЕС и Турция. Аз лично благодарих на Доналд Туск, който сега е на обиколка в Балканите, както и преди това Жан-Клод Юнкер и Федерика Могерини също обиколиха Западните Балкани, и най-вече на политическия елит, който осъзна, че само ние сами можем да си помогнем. Само ние като Балкани можем да дадем пример в Европа, че сме способни сами да решаваме конфликтите си“, заяви премиерът. 

„Декларацията, която се прие, че Косово ще бъде следващия домакин е един ясен знак към Европейския съюз, че в момента Балканите имат политически елит, който мисли за мир, просперитет за своите народи, за своята младеж, а не както преди 20 години - къде и колко хора да заколим“, допълни още той.

„Отчетох ролята на Ангела Меркел за Берлинския процес и за това, което се случва в момента - затова колко много помага в момента за Балканите. Имаме пълен картбланш за коридорите 4, 8 и 10, съответно магистрали, жп линии и дигитална инфраструктура да бъдат направени, а това пряко касае Любляна, защото пътят Истанбул – София – Белград - Загреб - Любляна или съответно София -Скопие – Тирана е изключително важен за целия регион, включително и за вас“, посочи още българският премиер. 

„След 2 часа в Букурещ България, Сърбия, Гърция и Румъния продължаваме срещата относно Дунавската стратегия и инфраструктурата, която касае целите Балкани. Очакваме ви на 16 и 17 май на срещата в София“, допълни още той

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!