Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини и с президента на КНСБ Пламен Димитров. Визентини е в България, за да се участва в конгреса на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Тримата обсъдиха правата на работещите и необходимостта от държавна защита за активните граждани.

Бойко Борисов посочи, че ГЕРБ винаги е държала на добрата си комуникация и съвместна дейност със синдикалните и работодателски организации в България. Лидерът на ГЕРБ представи пред генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите управленските приоритети на партията, свързани с повишаване на качеството на образованието чрез инвестиция в учителската професия. „Предвиждаме двойно увеличение на учителските заплати и насърчаване на младите специалисти в сектор „Образование“. Залагаме на развитието на дуалното обучение, защото професионалното образование осигурява квалифицирана работна ръка за нуждите на бизнеса и дава по-добра перспектива за развитие на младите хора. Целта ни е по този начин да гарантираме високият икономически растеж и повишаването на доходите на българските граждани. Работещите и квалифицирани хора са тези, които водят до увеличаване на БВП и ръст в икономиката. До края на мандата ни предвиждаме увеличаване на средната работна заплата до 1500 лева, а минималната – до 650 лева“, обясни Борисов.

Лука Визентини заяви, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в трудна за Европа ситуация, свързана с правата на работещите във Великобритания граждани от страни-членки на ЕС след „Брекзит“. Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите бе категоричен, че работещите в Европа трябва да бъдат защитени. Бойко Борисов, Пламен Димитров и Лука Визентини се обединиха около мнението, че заплащането в цяла Европа трябва да бъде изравнено. Те обсъдиха и инициативата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, наречена „Европейски социален стълб“ като стигнаха до извода, че всички страни-членки на ЕС трябва да се присъединят към нея.