"Всички страни трябва да направят така, както България - да затворят границите си и да се минава само през контролно-пропускателните пунктове", заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на конференция на високо ниво за кохезионната политика на ЕС. Това събитие е част от обявените в европредседателството ни и е посветено на политиката за сближаване. В изказването на Борисов доминираха и други важни теми - основно миграцията и Западните Балкани.

Борисов започна изказването си с това, че "кохезионната политика е и най-важната политика за свързаността на Европа и всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млрд. лева, сме го направили по тези програми, които дават възможност за повече инвестиции, повече брутен вътрешен продукт, повече квалификация на хората, които упражняват труда си, и свързаност между континентите".

"Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е изключително важна, и то не само в сферата на инфраструктурата като магистрали, жп линии и други, но и дигиталната инфраструктура, енергийната свързаност. Кохезионната политика е политиката, която може да събира доста сфери и политики на ЕС. Всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка до 2027 г. липсват доста милиарди евро, а в същото време е амбициозна и имаме още няколко важи теми – киберсигурността, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и не на последно място миграционната криза", посочи премиерът.

"Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на въпросът с дъблинския процес. Това, което сме се договорили е да се намери разумен компромис, защото всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят и да страдат и всички имат една притегателна точка, наречена Европа", коментира премиерът.

Борисов напомни, че през миналите една-две години дори за избори първата тема е миграцията и какво ще правим с нея и "дори една от най-подредените страни, Германия, шест месеца буксува, докато си направи правителство".

"Днес, отчитайки тези нови предизвикателства, както е модерно да се казва, а те нито са нови, нито ще престанат, с решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по темата, ние засичаме все повече мигранти и от Иран, а когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по-сигурно място за живот, защото те живеят днес. Ако се поставим на мястото на сирийци, иракчани, либийци и си представим, че на нашите деца и внуци детските градини, училищата, болниците са разрушени. Всеки ще събира каквото може и ще търси място, където децата му да растат в мир", заяви премиерът.

"Предупредил съм какво ще се случи, ако не направим тези неща, както преди четири години предупредих, че ако не си затворят границите и бягащите от войната да бъдат пускани само през официалните контролно-пропускателни пунктове и то за определен период от време, докато свършат войните, след това да се върнат да си възстановяват страните, а икономическите мигранти да се пускат там, където има нужда или се искат. На Жан-Клод Юнкер казах - кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил личната карта или паспорта, да видим дали ще те пуснат, гарантирам, че не. А в Европа може да пуснат всеки и не само че му казваме добре дошъл, а и започваме всички да се грижим, и то в размер на десетки милиарди евро. Тези, които са в Централна Европа, да подпомагат финансово, не визирам България, особено Италия, Испания, Гърция", настоя и обясни още Борисов.

Според премиерът всички европейски държави трябва да последват примера ни.

"Трябва да гарантираме на хората в Европа, че този процес ще бъде овладян. Какво значи релокация по държави по произход, значи ли, че външните държави трябва да бъдат напълнени с мигранти? Напротив, всички трябва да си свършат своята работа и да подкрепят тези, които имат нужда от това. Европа произвежда толкова кораби, ще се купят сто - двеста, толкова армия имаме, толкова полиция - ще се командироват, процесът ще може да се контролира", допълни Борисов.

Той обясни и че темите за кохезията и за миграцията са тези, които най-често водят до разделение.