"Горд съм с политическия елит на Балканите". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след четиристранната среща на високо равнище в Букурещ, която събра освен него, премиерите на Румъния и Гърция Виорика Дънчила и Алексис Ципрас и сръбския президент Алксандър Вучич.

"Днешният ден започна с много интезивна работа на Балканите. С подготовката на срещата в София. Но за да не забравяме, трябва да припомним, че всичко в това четиристранно сътрудничество започна още със срещата в Солун.

Ние трите държави, които сме част от Европейския съюз, трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на нашите братя сърби, да сме голямо семейство на Балканите”, обяви Борисов.

Той специално благодари на европейските лидери, които също са се ангажирали с идеята за европейска перспектива на страните от Западните Балкани.

"Благодарен съм и с цялото си уважение се отнасям към това, което направи Жан-Клод Юнкер, министърът за външните работи Могерини, обикаляйки Западните Балкани. Същото прави и председателят Туск. Не можем да подминем и личната ангажираност на канцлера Меркел по въпроса. Защото на срещата в Триест след срещата с нея повярвах, че нещо хубаво може да се случи на Балканите.

Да, президентът Макрон говори за промени в Кохезионната политика, за промени в ЕС, но аз вярвам, че канцлерът Меркел ще помогне да дръпнем Балканите напред”, обяви Борисов.

Той за пореден път призова за мир в региона.

"Винаги съм казвал, че проблем в една страна на Балканите рефлектира на всички. Без да преглътнем Косово, Босна и Херцеговина, не можем Балканите да вървим напред. Горд съм с политическия елит на Балканите”, каза българският премиер и изтъкна, че регионът иска единствено просперитет.

"Самата среща тук е една добра новина. Ние не искаме като Вишеградската четворка да правим изявления и декларации. Ние искаме дигитална инфраструктура, свързаност, пристанища и на двустранните си отношения, които имаме – вдигане на ръста на икономиката и съответно в тези сфери като култура и туризъм да напреднем“, заяви Борисов.

"Уверявам премиера Бойко Борисов в подкрепата на Румъния за целите на Българското европредседателство", обяви от своя страна премиерът на Румъния Виорика Дънчила, която бе домакин на срещата.

"Искам да поздравя президента Вучич. Оценявам ролята на Сърбия като фактор за стабилност в Западните Балкани и позитивната роя по отношение на сътрудничеството и помирението в региона. Искам да го уверя в нашата подкрепа в процеса на присъединяване в ЕС. В същото искам да приветствам премиера Бойко Борисов на тази среща и да го уверя в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство, където Западните Балкани имат ключово място", заяви Дънчила и изтъкна факта че гръцкият премиер Алексис Ципрас е за първи път в Румъния.

"Дискутирахме икономическото сътрудничество и определянето на конкретни проекти, които четирите държави могат съвместно да реализират, както и за формата 16 + Китай”, обяви Дънчила.

Сръбският президент Александър Вучич, пък заяви:

"Благодаря на премиерите на България, Гърция и Румъния за подкрепата по пътя ни към Европа. Днес имаме конкретни разговори и изводите са, че ще създадем съвместна работна група, която ще бъде на транспортните и комуникационните ни министри, за да могат да конкретизират проектите, които дискутирахме днес. Трябва да работим изключително бързо. Сърбия има увеличен стокообмен с Румъния, България и Гърция и увеличение на туристопотока.

Вярваме, че тези четиристранни срещи са изключително важни. Ние сме единствената страна, която не е членка на ЕС все още, затова ни е важна подкрепата на Румъния, България и Гърция по пътя към ЕС“.

"Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа - целта ни е да развиваме региона и да правим това постоянно дори в най-трудните моменти”, обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Балканите са място, което винаги е имало много предизвикателства. Това е регион, който често пъти е бил изправен пред конфликти, напрежение, но също така на Балканите има и много голям потенциал и ние сме се събрали тук, за да се справим с всички тези предизвикателства. Вярвам, че е изключително важно, че имаме нещо като институция в лицето на този четиристранен формат, който да работи за тези цели. Нашата цел е да сме в подкрепа за балканските държави и да допринасяме за развитието на нашия регион на база на нашите желания и интереси не само на създадения дневен ред от трети страни", допълни Ципрас.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес премиерът обяви пристигането си в Букурещ чрез пост в личния се фейсбук профил, където сподели и снимки от летището.

В началото на деня Борисов бе пък в Словения, където в Бърдо при Краню направи важно изказване за ролята на Балканите в ЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус