„Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България". Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан.

„Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България“, коментира премиерът. 

По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Борисов напомни какво е предложението на България. 

„Малко сме премиерите, които като се видим, се усмихваме и се радваме“, заяви Борисов. 

По думите му това, което се случва по изборите в Европа, има само едно обяснение и това е мигрантската криза. „В много държави просто се тресе политическата класа как да се реши този проблем. Не забравяйте, че догодина са евроизборите и тези месеци ще бъдат използвани от всички в много различни посоки“, заяви Борисов. Той поясни, че България предлага 100% надеждна граница на ЕС.

„Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария“, заяви пък унгарският премиер Виктор Орбан.

„Благодарен съм, че вашият премиер ме прие. Поздравявам го. Виждам, че Българското председателство върви добре. Тук идва половин Европа при вас. България в европейската политика днес. Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за обща историческа съдба. По време на историята сме издържали на големи изпитания съвместно и в далечното минало и по време на Втората световна война“, каза Орбан. 

По думите му политиката е светът на интересите, но тук, в Централна Европа и на Балканите, този въпрос изглежда малко по-различно. „Тук сърцето, приятелството и историята тежат много. Изразих на вашия премиер, приятелството и признанието на унгарския народ към него и вас“, каза той. 

Орбан поясни, че желае унгарците да участват в изграждането и развитието на България. „Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария“, допълни Орбан.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус