Когато говори Ахмед Доган, аз се опитвам да разчета между редовете какво иска да каже. Това заяви Бойко Борисов по повод на вчерашното изказване на почетния председател на ДПС на среща на икономическия екип на ГЕРБ с ръководството на Конфедерация "Подкрепа".
По думите му трябва да има много голямо единство и сплотеност на нацията. „Първо, за всички е видно, че Турция като държава в момента с нейното управление не само в България, в цяла Европа се опитва да налага дневния ред, ако щете и особено да се държи един тон, който в никакъв случай не е тонът, който ние наричаме европейски“, каза той и даде пример с обвиненията от страна на Турция към Европа във фашизъм.

„Да се плаши Европа, в това отношение България би изпитала най-голям страх, с бежански потоци“, допълни Борисов и попита какво ще се прави като дойдат на оградата при границата десетки хиляди жени, деца и мъже. „Г-н Ахмед Доган го хваща това като реална опасност. Между редовете какво ни казва? Първо ДПС в мое лице, имам предвид г-н Доган, е патриотична формация, която ако стане такъв проблем, българските турци които са членове на ДПС ще застанат на позиция срещу подобна политика. И в това отношение ние сме също патриоти“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той смята, че Ахмед Доган отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост, защото имат една база – запазването на България от подобна интервенция. „Не искам да си мисля, че това е намек към самите патриоти или към БСП само, но във всички случаи, когато се води спора между български мюсюлмани дали са от ДОСТ или ДПС винаги е по-различно от между християнин и мюсюлманин“, каза той и посочи, че ГЕРБ има друга практика и коментира, че десетки са се влели във формацията на ГЕРБ.

„Ние докато управлявахме имайки предвид и отчитайки, че в същото време това е една 70-80 млн. държава с мощна икономика, с огромна армия, която е на нашата граница. Холандия е далече, Германия е далече“, коментира Борисов. Според него като съседи ние сме длъжни да намираме начини да поддържаме нормални отношения с Турция.