„Пристигнах в Букурещ, където ще проведем четиристранна среща с балканските лидери Виорика Дънчила, Алексис Ципрас и Александар Вучич“. Това написа преди минути премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес бе в Словения.

Съветът за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния ще се проведе в двореца „Виктория“, а домакин на срещата ще е румънският министър-председател Михай Тудосе. В нея ще вземат участие още гръцкият премиер Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич. След 18.00 часа се очаква да започне пресконференцията на четиримата лидери, която ще бъде последвана от обща снимка. 

Срещата в Букурещ бе предшествана от подобна в Белград на 9 декември 2017 г. Там бе обсъдено развитието на икономическото сътрудничество, укрепването на регионалната стабилност и подкрепата на европейската интеграция на държавите от региона.

Подобни бяха темите и на срещата, домакинствана от България на 3 октомври миналата година във Варна.

Там стана ясно, че България, Гърция и Румъния ще работят заедно за присъединяването на Сърбия към ЕС и за политически, и икономически стабилитет на Балканите. Във Варна четирите страни стигнаха до извода, че имат нужда от енергийна независимост.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!