Премиерът Борисов Борисов обеща, че още следващата година ще има резултати от работата по електронното правителство и намаляването на административната тежест. Пред журналисти в Талин, където участва в Среща на върха в областта на цифровите технологии министър-председателят посочи Естония, която организира форума днес, като добър пример в тази сфера.

На въпрос за общата европейска отбрана премиерът Борисов отбеляза, че това е добра стъпка за България. "Преди няколко месеца, когато заговорихме за обща европейска отбрана, беше като ерес, а сега вече френският президент говори за общи европейски сили. Постепенно в Европа се разбира, че никой не би ни мислил повече доброто от самите нас и че ако ние самите не се пазим и не се мобилизираме да го правим като обща европейска сила, ще бъдем лесна плячка", каза министър-председателят. Той обърна внимание на военната индустрия в ЕС, където могат да се кооперират високите технологии и възможностите, които включително България има - и в корабостроителното дело, и в производството на сухопътни машини, и в тяхната реновация.

"Газовият ни хъб става много важен за Европа", добави премиерът Борисов. По думите му България трябва да поеме търговията на газ от юга на европейския газов хъб "Балкан". Според Борисов е нужна и повече гъвкавост при взимането на финансови, икономически, енергийни и други решения в Европа.

Снимка на лидерите след Срещата на върха в Талин
Снимка на лидерите след Срещата на върха в Талин 

По отношение на Шенген и еврозоната, българският министър-председател изтъкна, че страната ни е покрила всички параметри, тези въпроси трябва да бъдат изговорени с всички и да се постигне консенсус. "По критерии България е най-надеждната граница на Шенген, финансово-икономическите ни показатели са пример, борбата с контрабандата и корупцията също", каза Борисов. Той изтъкна ръста на икономиката, стабилния фискален резерв, нулевата инфлация, ниската безработица. "Трябва да продължим да си вършим работата в България", категоричен беше премиерът.