"Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят какво беше в Харманли и Любимец. Да си спомнят бежанските бунтове. Казвам го с вродената си скромност. Дойде ли БСП на власт, всички фондове спират. Когато ГЕРБ управлява, фондовете си вървят. Кажете едно благодаря. С кое сме вредни? Че сме докарали повече пари от Европа и сме намалили мигрантската вълна." Това каза при откриването на икономическия форум в Пловдив премиерът Бойко Борисов, предава Канал 3.

С кое сме вредни и с кое те са били по-добри, попита той. И посочи, че контрабандата значително е намаляла. Борисов благодари на големите гръцки инвеститори у нас. На събитие присъства и европейският политик Димитрис Куркулас.

"Не мога да не се обърна към към Джордж Кремлис - човекът, на който може да направим паметник. Това, което е сторил в областта на екологията и магистралите за България, е много. Един ден, Жорж, ще разкажа за всеки един обект какъв принос имаш", каза Борисов на госта.

Премиерът обясни, че има едно място в Гърция, където оракула е предсказвал. Така той направи препратка към Делфийския икономически форум, чието издание за първи път се провежда днес и утре в Пловдив.

"В древността в Делфи са се преустановявали войните. Пълководците са се събирали и са си говорили", върна се към античната история Борисов. Той посочи,  че Гърция е трети инвеститор в България с над 3 млрд. евро обороти.  "Едно от старите имена на Пловдив е Филипополис. Ако сме като нашите приятели от Македония, можехме да кажем, че Филип Втори има нещо общо и с нас", пошегува се министър-председателят.

Той увери, че икономиката в България се променя. "Имаме 5,7% внос повече в машиностроене и ай ти технологии. Никнат завод след завод. Като влизате в Пловдив виждате какви предприятия има. С хиляди работни места, за които не стигат работници. Не случайно кредитните агенции дават изключително добра перспектива на България. 10% плосък данък, 20% ДДС - идеално за инвеститори. И това ще продължи, докато управляваме", категоричен е премиерът. По думите му безработицата е под 6%. Имало градове, където липсват работни места, а другаде - просто на някои не им се работи. 

"Има стабилен фискален резерв и бюджетен излишък. До края на годината ще смъкнем дълга до 24%. Това дава по-големи перспективи за влизане в чакалнята на еврозоната", каза Борисов.

Той се оплака, че не се управлява лесно в див популизъм, който е обхванал света и напоследък и България. 

"Какво правим по инфраструктурата? Опитайте да си представите, ако тръгнете от Пловдив и по "Струма" за часове отивате на Солун. Коридор №8 София-Скопие-Тирана. Ако карате по коридор № 10 Истанбул-Пловдив София- Любляна- Братислава. Какво повече бизнеса би желал? Прекрасни места за инвеститори и разширяване на производството. Природа и енергийни ресурси. Пренос на ток, пренос на газ", изтъкна Борисов. Той съобщи, че през юли в Солун ще има среща на четворката България, Румъния, Сърбия и Гърция.

"Винаги казваме, че Балканите са барутен погреб. Сега е по-различно. Да ни се чуди човек. Гърция и Македония проявиха воля. Косово и Сърбия си стиснаха ръцете", даде пример той.

След това говори за санкциите между Китай и Щатите, Канада, Австралия. И за контрасанкциите на Русия към ЕС." Къде отиде това свободно движение на стоки. Санкциите са стигнали дотам, че не са дали обувки на фотбулистите на Иран. Та ходили в Москва да си купуват обувки от магазините. Светът се вкарва в ситуация, където опитни политици могат да го изведат", посочи премиерът.

Според него в неделя ще бъде много трудно на  срещата в Европа, където ще се вземат мерки за мигрантите. " Съжалявам, че колегите не се съгласиха с това, което им предложих преди 4 г. Когато стане наводнение първо чакаме да спре водата и тогава почваме да чистим. Същото е с мигрантската вълна. Тя мина и отнесе цели системи, политически партии", изтъкна Борисов.

Категоричен е, че спираме на 100% притока на емигранти към Европейския съюз. Тези, които бягат от войната, ще ги настаняваме в центрове. И след това по график, ако гръцкият бизнес иска работници, поема грижата по тях и ги оставя. Другите се връщат в своите държави по име и пръстови отпечатъци, обясни премиерът.

Политологът Иван Кръстев, който участва във форума, заяви, че има моменти в историята, където е по-лесно да направиш нещо, отколкото да разбереш какво става. И мисля, че това се случва в България. България успя да задържи Балканите на картата на Европа, каза той.