Аз съм оптимист за това, което се случва по време на нашето председателство, източното партньорство да продължи. Това каза Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Тук премиерът участва в петата Среща на високо равнище по Източното партньорство на Европейския съюз.
"Черно море е едно прекрасно място. То може да стане място, от което да минават газопроводи, може да има пристанище, може да има бизнес, има огромни възможности", добави премиерът.

"Има възможност да се обучават студенти. За мен е най-важно образованието, даваме възможност максимум студенти да идват да се обучават в България", каза още Борисов, цитиран от Канал 3 и "Фокус".

„За съжаление, все повече се говори, че може и без споразумение да стане излизането на Великобритания, но, разбира се, изобщо не ангажирам с моето мнение ЕС или нашето председателство. Просто това ми е усещането“. „Но на 11 декември имаме среща с г-жа Тереза Мей, с министъра на вътрешните работи, а финансовият министър си е заявил среща и той. Защото не само заради председателството, а най-вече в сферата на сигурността, борбата с тероризма, огромните връзки и невероятно добрите взаимоотношения, които има между полицейските служби, те искат да ги запазят на нивото, на което са сега. И аз не само, че не съм против, но това би било прекрасно и за България, и за сигурността в Европа. Надявам се да поддържаме добри отношения и да имаме един благоприятен сюжет“, допълни Борисов.

На въпрос ако се стигне до този неприятен сценарий ролята на председателството ни ще бъде важна, защото Берлин няма да участва, Бойко Борисов заяви: „Истински се надявам Мишел Барние, който е един изключителен дипломат, да успее дотогава да си свърши работата“.

„Надали има някой, който да не си обяснява, освен Великобритания, че ще излезе от ЕС една от най-мощните икономики, което не е добър фактор. Така са решили, това са гласували. Ние сме длъжни да вървим напред. Заради това подобни срещи като на днешния съвет, когато се разширява периферията и се дава възможност за по-добър стокообмен и повече държави да се приемат – да, не са идеални, всички и знам, че идеални няма дори в Европа, но колкото повече са тук при нас, колкото повече от нашите европейски ценности, диалога и компромиса са факт това е добре за Съюза“, добави премиерът.

Относно подготвена ли е България за неочаквани събития, като „хард“ Брекзит Борисов заяви: „Сега да кажа, че сме подготвени означава, че се надценяваме. Ако попитате, който и да е премиер тук или канцлер те ще ви кажат, че не са подготвени. Това не е решение само на България“. „Да, ще ни струпа много, защото темите са много – източното партньорство, Западните Балкани, Брекзит, бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността“, поясни Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че разчита и на колегите си в България – на президента, на председателя на Народното събрание, на партиите в парламента. „Сега месец преди председателството да излизаш и казваш, че трябват предсрочни избори при положение, че само преди шест месеца им дадох да управляват.

Дадохме оставка и казахме – ето, каквото каже народът. Не виждам това да е добър тон, но това си е тяхна работа“, допълни Борисов. Премиерът уточни, че се е видял с Ангела Меркел, на която е дал подкрепата си. „С Ангела сега се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство, защото докато Германия е блокирана с тези преговори нищо не върви както трябва. Важно е в Германия, в Австрия да има правителства“, каза още министър-председателят.