Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат. Това каза на брифинг в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов.

„Ако е било лесно, комунистите да са направили не само до Правец магистралата, а да са направили дъги, тангенти и всичко останало. Защото две платна се чистят лесно от снега, а 12 – значително по-трудно. Но държавата може да си позволи поради по-добрите приходи. Друг е въпросът и мисля, че тук Сдружението на общините не само да се събира за по няколко дни в Албена, а след като искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поддържат. Държавата е вложила над 200-300 млн. сигурно в тези тангенти, подарява ги на общините, те да си ги поддържат“, коментира Борисов, цитиран от Фокус.

БЛИЦ припомня, че малко по-рано днес премиерът каза тежката си дума за това ще трябва ли шофьорите, които пътуват по Северната тангента на София, да използват винетка.

„Сега кметовете, за съжаление все от ГЕРБ, им е много лесно да казват: „Държавата“. Хубаво, държавата ги построи, плати ко-финансирането по европейските фондове, поддръжката сега пак държавата да я прави. Да де, ама държавата е на всички тези граждани. Така че като искате по 12 платна в градовете, ето, подаряваме ви ги, поддържайте ги. А не сега регионалното министерство и АПИ да се чудят как за над 500 км магистрали по 6 платна да ги чистят и поддържат колкото за 2 платна“, допълни той и отбеляза, че има разлика и тя е в пъти. 

„Нашите стотици хиляди сънародници, които пътуват за празниците за Гърция, Македония, Сърбия, какви винетки плащат там още с влизането на границата и не съм чул да има репортаж или оплакване, че само на едно влизане плащат 15-20 лева, защото амортизират техния път. Но ние можем да си го позволим и затова се надявам да не се спекулира повече по тази тема. Благодаря за вниманието и Честита Нова година“, обърна се към медиите Борисов.

Премиерът се обърна към министъра на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, на вътрешните работи Младен Маринов и към председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов с думите: „Събирайте повече пари и така“. 

А по-рано днес пък премиерът съобщи грандиозни новини, свързани с пари и администрацията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!