Препотвърдихме поканата и получихме уверението, че през август президентът Макрон ще посети България, да види как охраняваме границите на Шенгенското пространство. Това каза премиерът Бойко Борисов след края на срещата си с френския държавен глава Еманюел Макрон, която се проведе в Елисейския дворец. Борисов е четвъртият европейски политик, който се среща с новоизбрания президент на Франция. В българската делегация са и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.
 „Считам, че направихме един добър разговор по основни теми в ЕС, свързани с нашето председателство. Усилията, които България полага за влизане в чакалнята на еврозоната, гарантира Европа не на две скорости и влизането на България в Шенген”, каза още Борисов.

„Убеден съм, че президентът ще има успех и на парламентарните”, добави той.

„Мисля, че с новия президент изградихме едно добро начало и съм убеден, че с помощта на Франция това е един много добър старт. И както всички в Европа се надяваме в негово лице да теглим Европа напред – силна, единна и да не забравяме периферията. Ние сме периферия, но сме много важни за сигурността, защитата и охраната”, каза още българският премиер.

Очаква се по-късно Борисов да отлети за Германия, където ще се срещне с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Ангела Меркел. Акценти в разговорите ще бъдат двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ