Със Себастиан Курц имаме еднакво разбиране за опазването на външните граници - европейското население да е спокойно и да покажем хуманността си към света. Това каза на пресконференция след края на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц министър-председателят Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова всички да се постараят да избегнем кризи и припомни историята: "Векове наред сме били под владичество, иго, робство, както искате го наречете. Не за ден или два, а за 5 века".

"Виждате за съжаление все по-излизам лош пророк, от няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията и накрая ще стигнем до най-лошото. От няколко месеца ви предупреждавам. Светът върви главоломно към конфликт. Виждате, че вече политици с имена, държави си говорят за ракети, за войни и все по-голям става страхът на хората. Недалеч от нас Турция води война, гинат хора и в този момент сигурно. И има два варианта – или да се опитаме с дипломация да се измъкнем от кризата, или да докараме армия", заяви премиерът.

"Ние на Балканите многократно сме изпитали какво значи да има конфликт. Затова, ако мислите, че ми е най-приятното да организирам такива срещи – не. Огромна разправия, труд и армия от хора се занимават с това. Имам само една единствена цел – да продължи да работи споразумението. Представете си 200 000 тук, представете си ги след това в Австрия. Виждате как си говорят Турция и САЩ, виждате за какво превъоръжаване иде реч. Ако някой си мисли, че с война могат да се нанесат победи, аз съм скептичен", коментира Борисов.

"Факт е, че всички оценяват това, че държавата България е направила, за да има в момента нула мигрантски натиск“, заяви Борисов. 

От думите му стана ясно още, че Австрия стои зад приемането ни в Шенген. "Темата Шенген е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надявам се да има решение", отбеляза още българският премиер. "Инвестициите са важна част в по-доброто развитие на страната", добави той. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!