Премиерът Бойко Борисов и всички министри от кабинета ще се изнесат в сряда в Брюксел. Там цялото правителство ще има среща с колежа на комисарите на Европейската комисия. Поводът е наближаващото българско председателство на Съвета на ЕС, което ще стартира от началото на 2018 година, пише "Монитор". 
Тази среща е традиционна и се прави около пет или шест седмици преди дадена държава да поеме председателството на Съюза. На нея ще се обсъждат приоритетите за БГ председателството, какви позиции ще защитаваме, както и чисто технически въпроси като например кога и къде ще се провеждат неформалните съвети. На тези срещи обаче не се взимат политически решения. Именно затова няма да има индивидуални двустранни разговори между българските министри и ресорните еврокомисари. В сряда е предвиден и кратък брифинг в Брюксел на премиера Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Пътуването на министър-председателя и останалите министри до Брюксел е и причина редовното заседание на правителството да бъде издърпано с ден по-рано. Министерският съвет ще заседава във вторник. Именно след това пътуване, в края на седмицата Борисов трябва да внесе в парламента своето предложение за нов здравен министър, който да замести на поста Николай Петров.
Едни от основните приоритети, които си е поставила страната ни за председателството, е евроинтеграцията на Западните Балкани и инфраструктурната свързаност на страните в региона. Друга важна тема за България е продължаване на действието на кохезионните фондове, чрез които именно се намалява различията между отделните страни на ЕС. Девизът на БГ председателството е „Съединението прави силата“, а формално то ще бъде открито на 4 януари.

Междувременно министерството за БГ председателството на ЕС избра фирма, която да изработи и достави опаковките за шаловете и вратовръзките за всеки един от делегатите, които ще посети страната ни. За целта държавата ще отдели над 62 000 лв.