"Не искам да давам шанс на никой да си позволява да нарушава правилата в държавата. Няма как да забравя 20-годишно приятелство. Не искам да  намесвате държавата в частни сделки", това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

"За да не дам никак възможност да се влияе върху репутацията на правителството и Петкова я посъветвах да си подаде оставката", обясни премиерът.

"Имаме КЗК, имаме КФН, имаме ДАНС, ако трябва да се проверяват произход и пари, нито енергийният министър, нито аз можем да повлияем на подобна сделка. Сделка между частни компании в Чехия, ние нямаме как да контролираме и да попречим. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори.

Преди дни една телевизия беше продадена за огромна сума, защо не попитате има ли нещо общо правителството там. Госпожа Петкова е честен човек, като се върна ще се срещна с коалиционните партньори и да вземем решение кой да я замести. За стотици милиони се съдим и с ЧЕЗ и с ЕVN. Крайно съм бил недоволен от електроразпределителните дружества, давахме ги и на прокурор. Не искам да прозвучи, че някой е бил подценен. Шарл Мишел беше преценил да чуе за отделните региони неща. Показахме им всички инфраструктурни проекти и за дигитална инфраструктура. Холандският премиер ми каза трябва да ни покажеш всички на части, явно наведнъж няма как, посочи Борисов.

"Като се върна в България ще се видим с коалиционните партньори, за да решим какво да правим с оставката", заяви премиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!