Премиерът Бойко Борисов се надява на по-добри условия в офертата за закупуване на F16. Това коментира премиерът тази сутрин пред журналисти в Брюксел в отговор на въпрос дали това е само търговско-стратегически ход.

Борисов изтъкна два пъти, че по никакъв начин не желае да влияе на решенията на комисиите, които ще вземат решение кой изтребител да бъде купен, но той в разговорите с пилоти е разбрал, че оценката им е най-положителна именно за F16.

"Единственото, което искам, е най-добрият самолет", заяви Борисов. "Ситуацията в района се усложнява", предупреди Борисов и посочи, че въпросът със закупуването на изтребител не е само в ерполисинга:

Трябва ни боен самолет, който може да влиза във военни действия и да ги надделява... Заделили сме парите, искам в кратки срокове да напазаруваме за нашата авиация това, което им е необходимо."
Затова и Борисов е дал кратки срокове и да се "прекрати това протакане, година, две три..." и в крайна сметка в последните 15 години да бъдат купувани само транспортни самолети.

"Искам действително бойни машини, когато нашите се качат на него, да могат да победят", отсече Борисов.
На друг вътрешнополитически въпрос - за решението за превръщане на болница "Лозенец" от правителствена в детска болница - Борисов заяви, че е бил изключително удивен от вчерашното решение на депутатите от здравна комисия, които отхвърлиха предложението.
"Не съм очаквал тази съпротива", заяви Борисов, визирайки студентите и преподавателите от Медицинския факултет на СУ. Той продължава да мисли, че решението за преструктуриране е правилно, тъй като нито МС, нито администрацията на МС има компетентност да управлява една болница. Борисов ще настоява тази болница повече да не е правителствена и да мине директно под шапката на Министерство на здравеопазването. "Ще й оправим дълговете, но държа да мине към МЗ", отсече Борисов.

Премиерът коментира и вчерашните разговори по Брекзит с премиера Тереза Мей, като посочи, че няма някакви съществени промени. Европейският съюз се готви за Брекзит без сделка и Борисов не е оптимист за изхода.

Борисов ще настоява бюджетът на ЕС да се гласува в най-скоро време, т.е. в рамките на тази година, тъй като следващата се очертава изключително напрегната с изборите. "Настоях да направим амбициозен бюджет, за да можем да отговорим на предизвикателствата пред Съюза и да се отчетат новите заплахи, включително в киберсигурността", обясни Борисов.

По темата за санкциите срещу Русия, Борисов подчерта, че въпреки съображенията на някои страни, с абсолютно мнозинство се е гласувало удължаване на санкциите. Борисов се надява Русия да погледне сериозно на призива украинските моряци да бъдат освободени, за което и самият той настоява.
България е изключително уязвима покрай този конфликт, не само заради транзита на газ, а и заради близостта. Истински се надявам руските власти да погледнат със сериозно око на това и да се спазва Минското споразумение, коментира Борисов.