Премиерът Бойко Борисов и неговият македонски колега Зоран Заев заедно ще се поклонят пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. Борисов заминава на двудневна визита в италианската столица по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура. На 25 май водената от него делегация ще бъде на аудиенция при папа Франциск, съобщава „Монитор“.
 
В нея влизат духовници, хора на науката и изкуството, представители на академичната общност. Така на срещата с папа Франциск на 25 май ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, шефът на БАН Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС и ВТУ - проф. Стати Статев и проф. Христо Бонджолов, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров, както и шефът на Института по история към БАН доц. Даниел Вачков и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. За папата са подготвени няколко подаръка – икона на Христос, картина на Павел Митков.
 
Предния ден обаче за първи път традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил ще бъде осъществено съвместно от българската и македонската делегация.
 
Двете ще бъдат и по-късно вечерта и на официалния прием на родното посолство. Отделно от това българската делегация ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов, ще присъства на молебен в храма „Св. Павел ала Регола“. 
 
На 30 май пък Борисов заминава на работно посещение в Русия, където трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!