"Получих лични поздравления от Макрон, от Конте и от Ципрас затова, че така построена като конструкция темата Миграция може да бъде решена. Не съм упълномощен да говоря от името на колегите".

Това каза в изявление си пред журналисти след срещата на върха на ЕС по темата за миграцията премиерът Бойко Борисов.

"България показа на всички как трябва да бъде решен въпросът и те ни казаха "Браво!". 

Трябва да продължи финансирането за страните на първа линия, за да могат сто процента да гарантират, че няма да мине миграционна вълна при тях. Възложихме на Жан-Клод Юнкер да провери откъде могат да се осигурят тези пари.

Трябва да се възползваме от държавите с добри исторически връзки с държави от Африка, да се направят гъвкави споразумения за сигурност. Във външните центрове трябва да има не само медицинска и образователна помощ, но и юридическа, за да знаят тези хора, че там няма да бъдат посрещнати както искат, коментира Борисов. 

За споразумението с Турция, и Холандия и Белгия, много от държавите ме подкрепиха. С Ципрас говорихме заедно с Макрон за бъдещето на Македония и Албания. На 4 юли ще сме заедно в Солун и на другия ден ще се срещнем с Ципрас в София с китайския премиер. 

Аз защитих и Западните Балкани, когато говорих за Европа, а не само за Европейския съюз, каза още Борисов.

В общи линии няма го този натиск, какъвто имаше преди. Не е коректно така да се говори, заяви той към критиките на опозицията. "Да не плашат хората толкова", заяви премиерът.