"Този законопроект е изключително недоносче от самото начало". Това обяви юристът, специалист по конституционно право и председател на Института за модерна политика Борислав Цеков в в предаването "Денят на живо" по Канал 3 по повод готвените промени в Наказателния кодекс, според които частните лица се изравняват с държавните, ако са замесени в корупция.

"Самият факт, че след като проектът вече е минал през парламента, а сега ще бъде подложен на обществено обсъждане е показателен.

Най-важно е мнението на учените. И аз бивайки специалист в друга сфера, се позоовавам на експертите в наказателното право. И от тях чувам остри възражения срещу този законопроект. Беше изразена и публично остра критика”, коментира Цеков.

"Защото с готвените промени, това означава на практика се сриминализира целият граждански оборот. Това е недопустима намеса в частния бизнес. Когато две компании сключват един договор, си има ред по гражданското право. Сега с този проект може да се търси наказателна отговорност и от частни лица. А тези лица не ползват обществен ресурс.

С този проект се променят някои фундаментални цели на правото. Тук тези цели ги няма.

Т.е. две фирми сключват договор за наем за един офис. И ако наемът закъснее, то вместо да се разтрогне договора, както е нормално, веднага може да се търси наказателна отговорност. Създават се предпоставки за държавна репресия в частния бизнес", обясни експертът.

Той изрази позиция, че това вероятно не се прави нарочно, а е плод на некомпетентност.

"Не мисля, че става въпрос за бухалка от страна на държавата към частния бизнес, а по-скоро за некомпетентност. Затова мисля, че тези, които внасят проекта, трябва да вслушат  в експертите. Да прегледат становищата на тези, които са ги учили на право и тогава да преценят дали този законопроект да се изтегли. В противен случай ще стигнем до Конституционния съд и тогава пак ще станем за смях с поредната некомпетентна намеса в този аспект и да даваме лоши сигнали, включително и към бизнеса и инвеститорите”, допълни юристът.

Цеков коментира и изтеглянето на Истанбулската конвенция и внасянето ѝ в Конституционния съд.

"Проблемът с нея съвсем не е в нейната непротивокоституционност. А в идеологията, в едни джендъри, които се прокарват и на нещата, на които трябва да учим децата. Така че, какво ще е решението на КС, то не променя какво ще бъде мнението за нея.

Аз мисля, че тази конвенция повече няма да прекрачи границите на парламента, защото ще взриви обществото. А подобно харакири би било много зрелищно", смята Борислав Цеков.

Остра реакция срещу него имаше от страна на съпругата на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета Панова, която се възмущава, че била критикувана от Борислав Цеков.

"Що се отнася до т.нар. писмо, освен присмеха, който предизвиква... Чест ѝ прави, че сама се разкая и го определи като просташко. Снизходително трябва да се отнасяме. Очевидно има някакъв проблем тази госпожа. Ето - според данните някога е имала криминални регистрации за хулиганство и арогантно отношение срещу органите на властта. Онзи ден излиза с този пасквил, в който отново има арогантно отношение към институции, който сама определя за просташки. Т.е. очевидно има някакъв проблем и в такива случаи аз не искам да коментирам, защото е по-добре да го оставим да си решава проблемите, а не да го товарим с емоции.

Не става дума за персонални оценки, а за принципни неща. Забавно е. Защото за тази група хора аз лично съм им трън в очите от 2003-2004 г. Защото тогава като народен представител бях един от острите критици, в който беше включена и групировката на г-н Прокопиев, срещу опита за приватизация по един скандален начин на "Булгартабак"”. И бях един тези остри критици от парламентарната трибуна на техния вицепремиер Лидия Шулева. Бях един от тези, които допринесоха за отстраняването ѝ от правителството. И ако се направи анализ на публикациите на медиите от тази групировка, ще се види как до този момент бях отразяван в рамките на нормалното, а след този момент – по повод и без повод, то е меко казано негативно. Това го казвам и във връзка с качеството на тези медии, интереси и корпоративна обвързаност", завърши Цеков.