Министър-председателят на Руската федерация пристигна на двудневно посещение в България. Дмитрий Медведев бе посрещнат официално от българския си колега Бойко Борисов на площад "Св. Александър Невски". 

Визитата на руския политик е по покана на българския премиер Бойко Борисов.





Почетният караул поздрави госта пред паметника на цар Самуил, където Медведев и Борисов застанаха мирно при изпълнението на химните на Русия и на България. После двамата министър-председатели наблюдаваха марша на гвардейците.



Руският премиер поднесе венец на Паметника на незнайния войн.



На няколко пъти Медведе не можа да сдържи усмивката си след нещо, казано му на ухо от домакина Борисов.





След края на официалната церемония Борисов и Медведев се отправиха по червения килим към паркираните пред храм-паметника "Александър Невски" и потеглиха за Министерски съвет, където ще проведат разговор на четири очи, последван от пленарна среща на двете делегации.



В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.



В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова. Фокус на разговорите между двамата премиери и по време на пленарната среща между делегациите ще бъдат енергетиката, търговията, туризма, транспорта, науката, образованието, културата, социалната политика.

Програмата на Медведев включва още среща на „четири очи“ с президента Румен Радев, както и с председателя на парламента Цвета Караянчева. 

Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният беше в началото на 2008 година. Тогава той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин. Това беше първата визита на Медведев в чужбина, малко след като неговата кандидатура беше издигната за президент на Русия в самия край на 2007 г.
 


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Оператор: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ