Валери Симеонов подаде оставка след 26 дни на протести срещу него. До повишаване на общественото напрежение се стигна, след като лидерът на НФСБ направи непремерено изказване в ефира на телевизия СКАТ.

Ето какво точно заяви Симеонов преди близо месец:

„Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" по повод Закона за хората с увреждания.



Това остро възмути огромна част от обществото. Майките на деца с увреждания се вдигнаха на протести, а към тях се присъединиха и много граждани.

Симеонов опита да обясни думите си във „Фейсбук”:

„Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума.”

Няколко дни по-късно, подкрепен от работодателите, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставка само ако политическият съвет на коалицията му я поиска. Иначе нямало причина.

"Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично", каза Валери Симеонов.

23 октомври, 2018 година, след среща с Обединените патриоти, извинение отново не последва, оставка – също.

"Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал", каза Валери Симеонов.

Ден след това, след среща при Борисов на партньорите в управлението Валери Симеонов се извини.

„По настояване на коалиционния съвет аз поднасям своите изявления към тези които са се почувствали обидени".


По време на брифинг в Министерски съвет Симеонов заяви, че всичко това е продукт на стартирала срещу него медийна кампания.

"Причините са продължаващата медийна кампания, особено в последните два дни. Тя вече поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ. Пак по същия начин, с частично публикуване на изказване и ваденето от контекста. Давам си сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Не става въпрос само за моята личност и за партията на която съм ръководител, а и за управлението на България". каза той.

Официално: Бойко Борисов прие оставката на вицепремиера Симеонов! 
 
Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции. Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината, човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, което се захване. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел днес след обяд, след като съм го консултирал с моята група“, каза Симеонов.

"Няма драма в това, че подавам оставка. Правя това, което ми диктува моята съвест. Решението го взех още днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група и с моите партньори". Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод подадената от него оставка.

Той реши да се отчете какво е направил, докато е бил част от управляващата коалиция:

„Приключването на защитното-преградното съоръжение на границата ни с Турция, осигуряването на неговата поддръжка, което е много важно, обезпечаването на вземане на решения от Министерски съвет за втори лифт в Банско, прокарването на решение в ЮНЕСКО, което промени тотално предварителното решение за изграждането на този лифт, създаването на работна група за Витоша, бе също по моя инициатива. Това са лично мои инициативи. В решаването на етническите конфликти в Асеновград, участвах лично и показах как трябва да се справяме с такива проблеми“, заяви той и продължи: „Промяната и облекчаването на условията за синя карта, осигуряването на ежеседмична самолетна връзка София-Одеса - това дава възможности на сънародниците ни в Украйна. Няма смисъл да споменавам Закона за шума и Закона за хазарта, законите за местните данъци и такси, водоснабдяването на „Калотина“ и т.н.  Това е равносметката ми за година и половина. Дай Боже всекиму“, каза Симеонов.

„В заключение ще приключа с „Борбата продължава. Основанието за радост в моите опоненти е преждевременно““, завърши той.

След новината за оставката на Симеонов, майките на деца с увреждания извиха хоро на "Орлов мост", но се заканиха, че протестите няма да спрат, докато оставката не бъде гласувана в Народното събрание. 

Кой е Валери Симеонов: 

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „Борисов 3“.

Роден е на 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна. Председател е на ПП НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“. През 2017 г. е избран за народен представител от листата „Обединени патриоти“.

През 2014 г. също е избран за народен представител от „Патриотичен фронт“. След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за общински съветник в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, става председател на Общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставка като председател на Общински съвет Бургас, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в „Меден Рудник”.

На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия. През 1992 г., заедно с Антон Ангелов започва да изгражда кабелна телевизия в жилищен комплекс „Меден рудник“ в Бургас.

През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс „Меден рудник“. Започва работа по разпределение като помощник-технически ръководител в „Трансстрой”, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“.

Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик. Валери Симеонов електроинженерство във ВМЕИ – София. Възпитаник е на ямболската математическа гимназия, която завършва с пълно отличие

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!