Република България е страна в Югоизточна Европа, където мирът и стабилността царуват. Страната е членка на НАТО от 2004 година и на ЕС от 2007-а. Страната превъзмогна финансовата криза от 2008-а и 2009 година и от 2014 година БВП нарасна с около 3 %. Настоящият министър-председател Бойко Борисов, лидер на партия ГЕРБ, е начело за трети път, като сега в коалиция правителството среща някои промени. Това пише в свой анализ Миклос Радванил, публикуван в Frontiers of Freedom.

Основната причина за това е младшият партньор в коалицията "Обединени патриоти", която всъщност се състои от три малки националистически партии: Националният фронт за спасението на България - НФСБ, оглавяван от вицепремиера Валери Симеонов. ВМРО, начело с Красимир Каракачанов, и "Атака" (Атака), водена от Волен Сидеров.

След като спечели на парламентарните избори през пролетта на 2017 г., премиерът Бойко Борисов нямаше друг избор освен да се съюзи с Обединените патриоти, за да предотврати идването на власт на правителство от българските социалисти с етническата партия - Движението за права и свободи,.Така, въпреки горчивия опит на премиера с упоритите ксенофобски, антисемитски и дори расистки политици на Патриотичния фронт между 2013-а и 2017 г., той реши да даде на коалицията втори шанс.

Досега коалиционното правителство не е отговорило на очакванията на г-н Борисов и на избирателите. Значителен брой български активисти за правата на човека и значителен брой интелектуалци публикуваха на 29 май отворено писмо, в което призовават за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който е натоварен да наблюдава демографската политика на страната и да ръководи Федералния съвет на Интеграция на малцинствата. Симеонов има дълга и срамна история на антисемитски, анти-малцинствени и неонацистки изявления и действия. Още в началото на 70-те години, когато посети бившия концентрационен лагер в Бухенвалд, той позира за т.нар. "Снимки-шега", на които той и съучениците му подигравали жертвите на нацисткия терор.

Снимка на Павел Тенев, член на коалиционното правителство, се появи, на която той изправен и поздравява с нацистки поздрав реплика на войник от СС в парижки музей. Коментирайки снимката, г-н Симеонов заяви и едновременно каза реторично: "Хайде да помислим за това, кой знае какви шеговити снимки са правени там (в Бухенвалд). Може ли някой да каже сега, да подаде оставката си и да се върне на село".

Не е по-различна ситуацията и за изказванията за ромската общност в България. Коментирайки в парламента размера на ромските семейства, Симеонов избухна по следния начин: "Те са безочливи, диви, човешки същества, които изискват заплащане без работа и събират обезщетения за болести, без да са болни. Те получават детски надбавки за деца, които играят с прасета на улицата, както и за жени, които имат инстинкт от бездомни кучета".

Още повече, няколко членове на неговата партия и членове на двете други партии от Обединените патриоти, взеха страница от Корана и обидно се подиграха на членовете на ромските общности, като ги нарекоха свине и маймуни. Програмата на партията на г-н Симеонов включва предложение за разрушаване на "циганските гета" и изолиране на ромите в затворени "резервати". Като добра мярка партийната програма смята, че такива "резервати" могат да са кръстени като "туристически атракции". За да запази обратното си име, г-н Симеонов публично се замисли за създаването на "модерни концентрационни лагери" за малцинствата в страната. Г-н Тенев подаде оставка от правителствената си позиция. A Симеонов твърдо отказва да се откаже от позицията си.

Разбираемо, Европейският съюз стана неспокоен заради Симеонов. Още по-обезпокоителен за Брюксел е фактът, че България ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от януари до юни 2018 г. С унгарския премиер Виктор Орбан, провеждащ подобни националистични политики и открито ухажване на унгарските малцинства в няколко държави-членки на Европейския съюз, Брюксел ще трябва да събере смелост и енергично да се противопостави на всеки опит на новоприетите страни да разрушат общия европейски модел на развитие, който се основава на демократичните принципи на учредителните държави. В противен случай непровереният национализъм и ревизионизмът биха заплашвали исторически дългите краткотрайни разделения в тези общества и биха рискували да продължат национални и етнически вражди в рамките на Европейския съюз.

Ясно е, че г-н Симеонов пречи на опита на България за цялостно развитие. Нещо повече,
г-н Симеонов има много сериозен конфликт на интереси, който отваря вратата към неограничена корупция. Всъщност г-н Симеонов развива бизнеси, базирани на туризма по югоизточното крайбрежие на Черно море. С най-близките си приятели и бизнес партньори, като Ветко Арабаджиев, братята Диневи, Румен Чандаров, Владимир Кисьов и други, те се стремят да монополизират хотели, ресторанти и развлекателни заведения в района на Слънчев бряг. Само преди няколко месеца най-популярното телевизионно шоу в България, наречено "Шоуто на Слави", доказа корупцията на двойната роля на г-н Симеонов като заместник министър-председател и собственик на хотели. Един от неговите хотели се намира в малък град с името Малко Търново, близо до българо-турската граница. Българските гранични служители са използвали хотела "Коиат Рог", чиито разходи са платени от правителството. Естествено, хотелът е собственост на фирма, принадлежаща на г-н Симеонов. Наистина, докато атакува конкуренти в туристическата индустрия, г-н Симеонов използва високата си правителствена позиция, за да премахне всякаква конкуренция за бизнеса си и близките си приятели.

И накрая г-н Симеонов стартира агресивна кампания срещу американска електроенергийна компания, като обвинява, че местният филиал е претоварвал клиентите си. Едновременно с това той и колегите му пътували редовно между София и Москва. Познавайки корумпираната природа на правителството на Путин, не е трудно да заключим, че парите могат да бъдат истинският мотив зад патриотичния гняв на г-н Симеонов.

В заключение, България заслужава нещо по-добро от заместник министър-председател като г-н Симеонов. Още повече, поради вътрешната и външната политика на Ердоган, в съчетание с незаконното завладяване на Крим от Русия, стратегическото значение на България за НАТО е трайно и от съществено значение. В интерес на Съединените щати също е да подкрепят устойчивото развитие на демокрацията в този източен основен пункт на НАТО и Европейския съюз. Премиерът Борисов върши своята работа, насочвайки страната си към политическа стабилност и икономически просперитет. Съединените щати и Европейският съюз нямат по-добър приятел от него. Най-добрият интерес на съюзниците на България е да му помагат и да му бъдат приятели в неговото начинание.

Превод: БЛИЦ