Истинска буря предизвика във Великобритания бившият външен министър Борис Джонсън с изказването си срещу бурките. След като той заяви, че жените, които носят бурки, приличат на пощенски кутии, се разрази ожесточен дебат за това дългите и прикриващи дрехи нарушават личната свобода или забраната би нарушила религиозните свободи.
 
Погнаха Борис Джонсън  

По този повод „Евронюз“ публикува карта на европейските държави, които частично или напълно са забранили облеклото, закриващо лицето.
 
На тази карта България е оцветена в червено като една от няколкото държави, забранили напълно закриването на лицето. Останалите са Франция, Белгия, Австрия, Латвия и Дания.
 
В Норвегия парламентът гласува за забрана, но тя все още няма статута на закон.
 
В останалите страни има частична забрана. В Холандия бурките и никабът са забранени в училищата, болниците и обществения транспорт, но не и на улицата. В Германия пълна забрана има само в Бавария, а навсякъде другаде носенето на бурка е извън закона, само когато става въпрос за шофиране.
 
Местни забрани има в Италия и Испания, но не и на национално ниво.
 
Предстои Швейцария да гласува този въпрос на референдум, след като правителството се възпротиви на масираната кампания за забрана на религиозното облекло.
 



Превод и редакция: БЛИЦ