България трябва да бъде не само наш съветник, но и партньор по пътя на Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Владо Бучковски, бивш министър-председател на Македония /2004-2006 г./
 
„Когато започнат преговорите за присъединяване за ЕС, а аз съм оптимист, че ние ще получим заслужена покана за това през юни 2019 г., ние не трябва да правим експерименти. Трябва да потърсим подкрепа от българските експерти, които са участвали в преговорите с ЕС и те да бъдат не само наши съветници, но и партньори в тези преговори“, категоричен е Бучковски.
 
Според него е напълно логично България да помогне, „защото ние сме много близки и се разбираме“.
 
„Убеден съм, че ще настъпи време, когато и в Македония, и в България ще бъде ясно, че пътят на Македония към ЕС ще върви ръка за ръка с България“, подчерта той.
 
Най-големият проблем в двустранните отношения, който трябва да бъде решен възможно най-бързо, е липсата на модерни пътища и свързаност между нашите страни.
 
„Срамно е от Скопие до София да пътувам над 3 часа и половина. 200 км разделят главния град на Македония от главния град на България. Срамно е да няма път и разстоянието да се взима за час и половина. Това създава сериозни проблеми и проблемът е от македонска страна. Не мога да не говоря за това открито, защото тук в България се чувствам като в своя втори дом“, заяви бившият македонски премиер.
 
„Има много неща, които след независимостта си Македония наследи от Югославия и те все още са пречки в развиването на истинския съюз между България и Македония. Смятам, че не можем да имаме по-голям съюзник от България“, заяви Бучковски.
 
„Радвам се, че премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев изграждат взаимно доверие. Когато политиците имат доверие помежду си, тогава много по-лесно могат да се договорят какво да направят за обикновените граждани“, смята Бучковски.
 
Той приветства работата на съвместната комисия от експерти и историци, които обсъждат общото миналото и подкрепата, която й оказват двамата премиери. „Не вярвам, че Борисов и Заев ще се месят в тази работа. Убеден съм, че съвместната комисия, съставена от експерти от двете страни, също ще има успех“, заяви Бучковски.
 
Според него основната задача на двамата премиери е да улеснят реализацията на съвместните транспортни проекти, защото инфраструктурата е катастрофална. „Стокообменът, въпреки че значително нарасна след подписването на Договора за добросъседство и приятелство, не е достатъчен. Нека да отидем заедно в най-големите супермаркети в Скопие и ще намерите само един или нито един български продукт, рафтовете им са отрупани с гръцки и турски стоки“, каза Бучковски.
 
Той смята, че стокообменът има потенциал да се увеличи два и дори три пъти, отколкото е днес. Желанието за намаляване на митата и премахване на митниците е един от въпросите, които трябва да бъде приветстван, добави Бучковски.