Оттеглянето на доклада за отбраната е много сериозна крачка към непризнаване на истинското състояние на армията и нейните функции. Това смята бившият министър на отбраната Николай Цонев.  
„Президентът и служебното правителство имаха смелостта и доблестта да кажат истината за Българската армия, тъй като през последните години тя е неглижирана, унижавана и, бих казал, даже унищожавана”, каза той пред БНР. По думите му, ако докладът бъде редактиран, състоянието на Българската армия ще бъде отново замазано и истината няма да бъде казана.
 
„В оръжейните сделки винаги е имало разсрочено плащане и не знам какво ново се съобщава с това”, изтъкна Цонев относно посочените след Консултативния съвет по национална сигурност при президента варианти за разсроченото плащане на военна техника.
 
Според бившия военен министър, задължително трябва да се обърне внимание и на Военно­въздушните сили, и на Сухопътните войски и това може да се случи паралелно, стига да има нормален мениджмънт в отбраната.
 
Експертът по въпросите на отбраната и бивш ръководител на Военното разузнаване ген. Чавдар Червенков коментира: „Какво като са изтеглили доклада? Тежкото състояние на армията си остава. С този акт и хората, които имат отношение към армията, но не бяха чели доклада, ще го намерят и ще го прочетат. Докладът не е писан от служебния министър Стефан Янев или от цялото правителство, той е писан от експерти на министерството, същите хора, които ще пишат и новия доклад и които ще трябва да си изкривят душата”, допълни Червенков, според когото не е въпросът да се вторачваме в доклада, а в реалното състояние на сектор сигурност.

КСНС направи крачка напред и се надявам това да не остане само на книга, както се е случвало много пъти, подчерта той.
Като положителен момент Червенков отчита това, че за първи път на такъв форум се говори за интегрирано развитие на сектор сигурност, за каквото експертите говорят от години.